Slide One

Algemene regels Hang Loose Sportcasting

Vanaf het moment dat je foto’s in ons bestand zijn opgenomen en al je gegevens in kaart zijn gebracht, ben je oproepbaar als model voor commerciële fotografie of film. Bijvoorbeeld voor een reclamefilm of advertentie. Zorg er dus voor dat het inschrijfformulier volledig is ingevuld.

Wij willen je vragen de volgende belangrijke punten zorgvuldig door te nemen:

De Casting
De casting gaat vaak vooraf aan een reclame-, bedrijfs- of speelfilm. Wij roepen je met andere sportmodellen op voor een videoscreentest (oftewel casting). Je krijgt voor een casting niet betaald, maar vaak zal de regisseur of fotograaf je herinneren, dus het is belangrijk om te komen. In principe worden er geen reiskosten vergoed. Als je op de casting verschijnt ga je akkoord met de voorgestelde verdiensten voor de draaidag(en), buy out en andere afspraken. Voor deze verdiensten wordt een contract opgesteld. Als wij te horen krijgen wie de opdracht definitief krijgt, berichten wij hier iedereen over.

De Optie
Wij kunnen bellen om te melden dat onze klant een ‘optie’ op je wil nemen. Dit betekent dat de klant ervan overtuigd wil zijn dat je op een bepaalde datum beschikbaar bent en dat je de betreffende opdracht graag wil doen. We laten altijd weten of de optie wel of niet wordt omgezet in een definitieve boeking. Het komt ook wel eens voor dat een optie niet wordt omgezet in een boeking en je het regelen, verzetten van werk etc. voor niets hebt gedaan. Dit is helaas de minder leuke kant van ‘het vak’. Tevens komt het vaak voor dat een opdracht direct de volgende dag of een aantal dagen later plaats zal vinden. Houd hier rekening mee!

Uiteraard ben je zelf vrij om aan te geven of je een opdracht wel of niet wilt doen. Als je eenmaal hebt aangegeven dat je wil en kan werken, gaan wij, en de opdrachtgever met ons, er echter van uit dat je ook daadwerkelijk zal werken. Afzeggen is dan geen optie meer.

De Boeking
Wij bellen je om te melden dat je bent uitgekozen om te poseren. Het volgende zullen we jou dan meedelen:

  • Waar, wanneer en hoe laat de boeking is;
  • Hoe lang de opname ongeveer zal duren;
  • Wat het product of onderwerp van de boeking is;
  • Wat de verwachte verdiensten zijn;
  • Waarvoor het beeld gebruikt zal worden;
  • Wat je zoal moet meenemen aan kleding en accessoires.

De Studio
Zorg altijd dat je op tijd bent op de afgesproken locatie. De fotograaf zal veelal in het gezelschap zijn van de art director (zijn opdrachtgever) en soms ook van de klant zelf. Het komt voor dat er een styliste rondloopt die, in overleg met de fotograaf en art director, je kleding bekijkt. Het maakt vanzelfsprekend een goede indruk als je jezelf aan iedereen voorstelt en zegt dat je via castingbureau ‘Hang Loose’ komt.

Het Honorarium
De boeking is afgelopen wanneer de fotograaf aangeeft dat de opname is beëindigd. Reiskosten worden uitsluitend vergoed wanneer de opname buiten Amsterdam plaatsvindt. Voor alle modellen woonachtig buiten Amsterdam is de reis naar Amsterdam voor eigen rekening. Je betaalt ons 20% provisie over je honorarium. Hang Loose streeft ernaar de modelgelden binnen twee tot drie maanden over te maken. Als castingbureau zijn wij vaak de laatste schakel in het betalingsproces, waardoor dit langer duurt dan wijzelf wenselijk vinden. Het is wel belangrijk om onmiddellijk na de opdracht je gewerkte uren naar ons te mailen of telefonisch aan ons door te geven, zodat wij deze bij de klant in rekening kunnen brengen. Hang Loose is niet aansprakelijk voor onjuist uigekeerde honoraria. Uiteraard doen wij er alles aan om al onze modellen zo goed mogelijk te vertegenwoordigen en doen wij er alles aan eventuele misstanden recht te zetten.

Het Beeld
Hang Loose laat je voorafgaand aan de fotografie weten waarvoor het beeld (de foto) gebruikt zal worden. Dit varieert van alleen printadvertenties, tot outdoorgebruik op billboards en abri’s. Afhankelijk van het gebruik is er een buy out beschikbaar – of afkoopsom voor het gebruik. Soms is de opdrachtgever zo enthousiast over het beeld dat van je is gemaakt, dat het voor meer uitingsvormen gebruikt wordt dan vooraf overeengekomen is. Wij zetten ons dan in voor een passende vergoeding. Als je meewerkt aan fotografie, houd dan in je achterhoofd dat het van jou gemaakte beeld altijd opnieuw kan worden gebruikt en voor verschillende doeleinden.

Fotomateriaal
Voor ons bestand hebben wij een goede portretfoto nodig van minimaal de afmeting van een ansichtkaart, dus geen pasfoto’s, en één of liever meer sport-/actiefoto’s. Ook ontvangen wij graag een foto waar je helemaal op staat (een fullbody foto). Voor deze foto’s moet je zelf zorgen. Stuur de foto’s zo snel mogelijk naar ons op. Bedenk dat deze foto’s je visitekaartje zijn; ze moeten dus duidelijk en recent zijn. Wanneer je hierover twijfelt, kun je ons altijd om advies vragen. Zorg ervoor dat wij recente foto’s van je blijven krijgen anders kunnen wij je niet goed presenteren naar de klant. Na één jaar zijn de foto’s verouderd.

Uiterlijke veranderingen
Laat het ons zo snel mogelijk weten wanneer je uiterlijk drastisch is veranderd. Meld bijvoorbeeld geknipt of geverfd haar en afgeschoren snorren of baarden. Mocht er iets veranderd zijn aan je uiterlijk dan hebben we natuurlijk ook weer nieuwe foto’s nodig.

Adreswijzigingen
Mocht je verhuizen of een nieuw telefoonnummer of e-mail adres krijgen, laat dit dan ook z.s.m. aan ons weten.

Afwezigheid en blessures
Al heb je een tijd lang niets van ons gehoord, toch stellen wij het op prijs als je doorgeeft dat je voor (on)bepaalde tijd afwezig bent (vakantie, zwangerschap e.d.). Dit geldt ook wanneer je zodanig geblesseerd bent dat je niet in staat bent om te werken.

Het Afbellen
De grootste ramp voor een agentschap is een model dat afbelt (of niet op komt dagen!). Realiseer je dat er bij een shoot mensen en veel geld zijn betrokken. Zorg dat je op tijd op de afgesproken locatie bent. Een kater is bijvoorbeeld nooit een excuus. Zorg dat je er op de dag van opname zo goed mogelijk (uitgeslapen) uitziet. Mocht er op weg naar de studio of locatie iets gebeuren, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Bel NOOIT naar de studio.

Het Vertrouwen
Wij hebben je in ons modellenbestand opgenomen, omdat we verwachten jou werk te kunnen bezorgen. Wij zijn echter afhankelijk van onze opdrachtgevers die wij zo goed mogelijk van advies zullen dienen. Mocht het voorkomen dat een fotograaf je rechtstreeks benadert of je onverwachts een modelverklaring laat tekenen, bel ons dan direct. Ook als er iets in de studio gebeurt waar je totaal niet op voorbereid bent. Spreek in de studio nooit over geld, het kan voorkomen dat andere modellen minder verdienen dan jij.

De Sponsoren
Veel sporters staan onder contract bij een sponsor. Foto- en filmwerk voor je eigen sponsor gaat natuurlijk niet via Hang Loose Sportcasting. Geef op je inschrijfformulier duidelijk aan wie je sponsor is, zodat we je niet voor een directe concurrent van je sponsor laten werken.

Voor eventuele vragen en opmerkingen kan je ons ten alle tijde telefonisch bereiken tijdens kantooruren, het kantoor even binnenstappen en/of mailen.

Hang Loose Sportcasting
Nieuwe Kalfjeslaan 5
1181 CA Amstelveen
020-6273926
info@hangloose.nl